السبت 3 يونيو 2023 11:11 مـ 14 ذو القعدة 1444هـ
رابطة علماء أهل السنة

  الرابطة بيانات الرابطة

  Kenyataan Sempena Pelancaran Inisiatif Ulama Ummah bagi Pembebasan Para Tahanan

  رابطة علماء أهل السنة

  الحمد لله، والصلاة والسلام على سيدنا رسول الله، وبعد،

  Para ulama menelusuri dengan penuh perasaan kesedihan, penyesalan dan keingkaran terhadap pencabulan hak asasi manusia dalam kalangan ummah, dan penangkapan berleluasa yang berlaku di beberapa negara, bahkan hingga ke peringkat penumpahan darah yang diharamkan, dan pembunuhan jiwa yang tidak bersalah dengan mengeluarkan hukuman politik dalam kes-kes rekaan, melalui siasatan palsu, dan pengakuan yang diambil secara paksa melalui pelbagai bentuk penyiksaan dan penganiayaan yang paling hina. Ini semua mewajibkan seluruh ummah untuk bangkit mengingkarinya dengan segala cara yang sah, dan agar semua pihak bersatu memperjuangkannya, demi menegakkan keadilan dan membela orang-orang yang dizalimi.

  Allah SWT telah mengambil perjanjian daripada para ulama agar mereka menjelaskan berdasarkan kehendak syarak, bangkit melaksanakan tanggungjawab amar makruf dan nahi mungkar, berusaha membela golongan tertindas dan menyelamatkan mereka yang sepatutnya bebas dan dimuliakan. Oleh itu, para ulama hari ini menyeru agar seluruh pihak di dunia hari ini bangkit menjalankan tanggungjawab syarak mereka dan berusaha secara praktikal mengenai isu ini. Mereka juga bertekad untuk terus berusaha siang dan malam serta memperbaharui janji dengan Allah SWT dan manusia untuk berusaha dengan segala kemampuan yang ada serta melakukan komunikasi dan interaksi serta menggunakan segala saluran yang ada yang membolehkan pembebasan semua tahanan dan melepaskan mereka di seluruh negara di dunia.

  Ketika para ulama memimpin kebangkitan bagi melaksanakan amanah ini dengan benar, dan ketika mereka meyakini bahawa ummat ini berkemampuan mempertahankan kebebasannya dan memelihara kemuliaan anak bangsanya, dan ketika mereka membela isu-isu hak asasi dan keadilan serta membela hak persaudaraan Islam dan kemanusiaan, dan ketika mereka berdiri menentang kezaliman, penindasan dan jenayah yang dilakukan terhadap mereka yang tidak bersalah; mereka melakukannya dengan bertitik tolak daripada tuntutan kuasa syarak dan amanah ilmiah yang dipertanggungjawabkan kepada mereka. Ini adalah kerana mereka adalah menara ummat ini dan kepada mereka tali kendalian ummat ini diserahkan ketika berlaku krisis dan kekacauan. Juga bertitik tolak daripada tuntutan persaudaraan kemanusiaan dan tanggungjawab sejarah. Lebih daripada itu, ia adalah tuntutan melalui firman Allah SWT (al-Ma’idah: 32) yang bermaksud “dan sesiapa yang menjaga keselamatan hidup seorang manusia, maka seolah-olah dia telah menjaga keselamatan hidup manusia semuanya”, juga sabda Rasulullah SAW yang bermaksud “Seseorang muslim adalah saudara kepada saudaranya yang muslim, tidak boleh menzaliminya dan tidak boleh membiarkannya... (Muttafaq ‘alaih daripada Ibn ‘Umar)

  Sebagai langkah permulaan bagi melaksanakan kewajipan bagi membela mereka yang dipenjarakan di Mesir sama ada daripada kalangan lelaki dan wanita, maka mereka mengisytiharkan perkara-perkara berikut:

  1- Bahawa penahanan puluhan ribu individu daripada pelbagai aliran dan kecenderungan yang menentang regim pemerintah di Mesir merupakan salah satu daripada dosa, jenayah dan pencabulan yang besar. Dosanya ditanggung oleh semua yang turut terlibat, sama ada melalui perkataan, perbuatan bahkan dengan perasaan reda.

  2- Bahawa pembunuhan sistematik yang berlaku dalam penjara Mesir dan negara lain, serta hukuman bunuh yang telah dijatuhkan dan akan dijatuhkan, adalah bertentangan dengan syariat Allah, bercanggah sama sekali dengan keadilan dan berlawanan dengan kemanusiaan dari semua sudut. Ia adalah kezaliman, kekejaman dan tindakan balas dendam. Usaha melaksanakannya adalah jenayah pembunuhan secara sengaja yang boleh menyebabkan penurunan azab Allah dan akan mengakibatkan pelakunya memperoleh pembalasan di dunia dan akhirat.

  3- Bahawa berusaha untuk menyelamatkan para tahanan politik dan mereka yang dijatuhkan hukuman mati secara zalim serta membebaskan mereka daripada tahanan merupakan kewajipan berdasarkan syarak, moral dan kemanusiaan. Setiap orang yang mampu tetapi tidak bangkit menjalankan tanggungjawab ini adalah dikira berdosa. Bangsa dan ummat ini juga berkewajipan untuk bangkit membebaskan para tahanan mereka dan berusaha menghentikan segala fenomena kezaliman dan penindasan.

  4- Sesungguhnya ulama ummat ini dituntut oleh syarak untuk menjelaskan kewajipan ini terhadap segala pencabulan hak asasi manusia mengikut kemampuan mereka sama ada melalui kata-kata atau tindakan atau segala kemampuan mereka berdasarkan pengaruh dan penghormatan masyarakat yang mereka miliki. Mereka juga berkewajipan memandu ummat dari sudut ilmu dan secara amali ke arah menghilangkan kezaliman, menentang penindasan dan menegakkan keadilan serta kebebasan.

  5- Bahawa berusaha membebaskan para tahanan tersebut adalah menjadi tanggungjawab setiap orang yang mampu berbuat demikian, sama ada dari sudut syarak, politik, ekonomi, sosial, hak asasi, undang-undang atau media. Isu para tahanan yang terdiri daripada kaum lelaki atau wanita itu, hendaklah dikeluarkan daripada perkiraan pertembungan pemikiran, tipu daya politik dan pelbagai afiliasi, sebagaimana semua pihak hendaklah bersepakat pada isu bersama iaitu pembelaan mereka yang dizalimi.

  6- Bahawa para ulama yang menandatangani kenyataan ini telah berikrar untuk menggerakkan usaha ini secara berterusan sehingga setiap tahanan mencapai hak kebebasannya dan setiap yang dizalimi menikmati hak keadilannya. Mereka hanya memohon pertolongan Allah SWT semata-mata dan berusaha untuk bekerjasama dengan setiap pihak yang ikhlas daripada kalangan ummat ini dan semua mereka yang mulia di mana sahaja mereka berada. Firman Allah SWT (al-Anfal: 39) yang bermaksud “…sehingga tidak ada lagi fitnah, dan (sehingga) menjadilah agama itu seluruhnya (bebas) bagi Allah semata-mata.” Mereka juga menyeru semua ulama seluruh dunia, semua badan ulama, pertubuhan dakwah, para tokoh yang bebas dan para pemimpin yang berpengaruh untuk menyertai kebangkitan ini pada semua peringkat sama ada antarabangsa, kebangsaan atau awam, demi menyatakan kebenaran, membela yang tertindas, menolak kezaliman dan sebagai menjalankan kewajipan. Firman Allah SWT (al-Shu‘ara’: 227) yang bermaksud “Dan (ingatlah), orang-orang yang melakukan sebarang kezaliman, akan mengetahui kelak, ke tempat mana, mereka akan kembali.”

  Ditandatangi oleh:

  Organizations:
  
  - Association of Sunni Scholars
  - ssociation of Islamic Union
  - Scientific Assembly of Afghan Scholars
  -The Permanent Committee to Support AlQuds and Palestine
  - The Yemeni Renaissance Society
  - The Association of Scholars and Preachers Southeast Asia
  - Union of Scholars and Islamic Schools Turkey
  - Malaysian Islamic Call Association
  - Islamic Fiqh Academy in India
  - Endowment of the House of Propaganda and Preachers in Lebanon 
  - Association of Muslim Scholars in Lebanon
  - The Muslim ScholarsAuthority of Lebanon
  - Union of Al-Azhar Scholars 

  Individuals
  

  The Scholar Shiekh/ Mohamed El-Hassan Ould El-Dado

  Dr. Ahmad al-Raysuni – President of the International Union of Muslim Scholars
  Dr. Ali AlQuraDagi - Secretary General of the International Union of Muslim Scholars
  Dr. Abdel Fattah Al Iwesi – Professor of International Relations.

  Dr. Sayyid Al-Ghamdi

  Professor Mohamed Gurms - President of the Institute of the Islamic Thought at Ankara

  Al-Shaikh/HasainHalawa- TheSecretary-General ofEuropean Council for Fatwa and Research

  Mohamed Enayatu Al-Allah Assad Sabhani- The Islamic Thinker – India

  Dr. AkramKassab

  Dr. Abdel WahhabAikenji

  Dr. Ramadan Khamis

  Dr. Mohammad El-Sagheir

  Shiekh Ragab Zaki

  Dr. Monier Goma’

  Sheikh Abdel Azeez Ragab

  Dr. Mohi El-Deen Ghazi – Deen of Al-Quran Faculty at the Islamic University of Kirla, and Secretary of the Islamic Community of India

  Shiekh Dr. Abdel Hakim Abdel Rahman Al Saadi – Professor ofFundaments of Fiqh at Shari’a Faculty – Qatar University.

  Shiekh Yehia Hussein Al Biredi - The Muslim scholar in Lebanon.

  Shiekh Mostafa KhedrAloush - The Muslim scholar in Lebanon

  Dr. Ahmad Al-Amri - Chairman of the Al-Quds Committee, World Federation of Muslim Scholars

  Shiekh Sammy Al-Khatib - Muslim scholars in Lebanon

  Shiekh Mustafa Aloush - Muslim scholars in Lebanon

  Shiekh Ali Ahmed Hassan - Muslim scholars in Lebanon

  Dr. Salem Al-Rafi - Muslim scholars in Lebanon

  Dr. Adnan Amma - Muslim scholars in Lebanon

  Dr. Salah Mukati - Muslim scholars in Lebanon

  Dr. Muhammad Ali Al-Halabi Muslim scholar in Lebanon

  Dr. Mohammad Ghassan Al Kassar - Muslim scholars in Lebanon

  Dr. Salah Al-Qadri, Professor of Islamic Leadership and AdministrationUniversity of Islamic Sciences of Malaysia

  Dr. Omar Hassian - Muslim scholar in Lebanon

  Dr. Sherief Ezzat Atwi - Muslim scholar in Lebanon

  Dr. IesaEbeid - Muslim scholar in Lebanon

  Dr. Mohammad Sorour - Muslim scholar in Lebanon

  Dr. Khalid Al-Arefi - Head of the Executive Officeof Muslim scholar in Lebanon

  Dr. Ahmad Amoura - Head of the Media Department of the Muslim scholar in Lebanon

  Shaikh Mohammed Al-Hajj- Member of the Chief Administrative Officerat Muslim scholar in Lebanon

  Shaikh Bassam Kaiyd - Chairman of the League of Palestinian Scholars in Lebanon

  Shaikh Sami El-Khateib – member of the International Union for Muslim Scholars

  Shaikh Mostafa Allosh – member of the International Union for Muslim Scholars

  Dr. Mohammad Al-Shati - Former President of the Commission

  Shaikh Hassan Katarji – President of the Association of the Islamic Union in Lebanon

  Shaikh Ahmad Gaber Ali – Preacher and member of the Fatwa Committee in Al-Azhar

  Shaikh Mohammad Abdel-Aziz Al-Adawi – Imam and Preacher

  Shaikh Khaled Fayad - Former Director General of Da’wa at the Alexandria Waqf, and currently the agent of the Union of AzharianScholars.

  Shaikh Ahmad Naser El-DeenKhodier - Secretary of the Fatwa Committee of the Union of Al-Azhar Scholars

  Shaikh Mahmoud Mahmoud Mohammad Youssuf - Imam of a mosque in Qatar

  Dr. Ibrahim Kamel - Imam of the Islamic Center of Southern California and member of the International Union of Muslim Scholars

  Shaikh Abdel-Aziz Ragab - Secretary General of the Union of Al-Azhar Scholars

  Dr. Mostafa Solaiman Kamel - Imam of the Islamic Center in Anaheim, California, and teacher of jurisprudence and its origins in Islamic universities
  Shaikh Mohammad Elsaid Abdel-Fatth Salem
  Shaikh Alsabahi Mahmoud Arafat - Imam and preacher at the Egyptian Ministry of Awqaf
  Shaikh Ahmad Helmi Ismaiel - Imam and preacher at the Egyptian Ministry of Awqaf
  Shaikh Bakr Abou Iegela Al- Said - Imam and preacher

  Dr. Sayyid Al-Ghamdi

  Professor Mohamed Gurms - President of the Institute of the Islamic Thought at Ankara

  Al-Shaikh/HasainHalawa- TheSecretary-General ofEuropean Council for Fatwa and Research

  Mohamed Enayatu Al-Allah Assad Sabhani- The Islamic Thinker – India

  Dr. AkramKassab

  Dr. Abdel WahhabAikenji

  Dr. Ramadan Khamis

  Dr. Mohammad El-Sagheir

  Shiekh Ragab Zaki

  Dr. Monier Goma’

  Sheikh Abdel Azeez Ragab

  Dr. Mohi El-Deen Ghazi – Deen of Al-Quran Faculty at the Islamic University of Kirla, and Secretary of the Islamic Community of India

  Shiekh Dr. Abdel Hakim Abdel Rahman Al Saadi – Professor ofFundaments of Fiqh at Shari’a Faculty – Qatar University.

  Shiekh Yehia Hussein Al Biredi - The Muslim scholar in Lebanon.

  Shiekh Mostafa KhedrAloush - The Muslim scholar in Lebanon

  Dr. Ahmad Al-Amri - Chairman of the Al-Quds Committee, World Federation of Muslim Scholars

  Shiekh Sammy Al-Khatib - Muslim scholars in Lebanon

  Shiekh Mustafa Aloush - Muslim scholars in Lebanon

  Shiekh Ali Ahmed Hassan - Muslim scholars in Lebanon

  Dr. Salem Al-Rafi - Muslim scholars in Lebanon

  Dr. Adnan Amma - Muslim scholars in Lebanon

  Dr. Salah Mukati - Muslim scholars in Lebanon

  Dr. Muhammad Ali Al-Halabi Muslim scholar in Lebanon

  Dr. Mohammad Ghassan Al Kassar - Muslim scholars in Lebanon

  Dr. Salah Al-Qadri, Professor of Islamic Leadership and AdministrationUniversity of Islamic Sciences of Malaysia

  Dr. Omar Hassian - Muslim scholar in Lebanon

  Dr. Sherief Ezzat Atwi - Muslim scholar in Lebanon

  Dr. IesaEbeid - Muslim scholar in Lebanon

  Dr. Mohammad Sorour - Muslim scholar in Lebanon

  Dr. Khalid Al-Arefi - Head of the Executive Officeof Muslim scholar in Lebanon

  Dr. Ahmad Amoura - Head of the Media Department of the Muslim scholar in Lebanon

  Shaikh Mohammed Al-Hajj- Member of the Chief Administrative Officerat Muslim scholar in Lebanon

  Shaikh Bassam Kaiyd - Chairman of the League of Palestinian Scholars in Lebanon

  Shaikh Sami El-Khateib – member of the International Union for Muslim Scholars

  Shaikh Mostafa Allosh – member of the International Union for Muslim Scholars

  Dr. Mohammad Al-Shati - Former President of the Commission

  Shaikh Hassan Katarji – President of the Association of the Islamic Union in Lebanon

  Shaikh Ahmad Gaber Ali – Preacher and member of the Fatwa Committee in Al-Azhar

  Shaikh Mohammad Abdel-Aziz Al-Adawi – Imam and Preacher

  Shaikh Khaled Fayad - Former Director General of Da’wa at the Alexandria Waqf, and currently the agent of the Union of AzharianScholars.

  Shaikh Ahmad Naser El-DeenKhodier - Secretary of the Fatwa Committee of the Union of Al-Azhar Scholars

  Shaikh Mahmoud Mahmoud Mohammad Youssuf - Imam of a mosque in Qatar
  Dr. Ibrahim Kamel - Imam of the Islamic Center of Southern California and member of the International Union of Muslim Scholars
  Shaikh Abdel-Aziz Ragab - Secretary General of the Union of Al-Azhar Scholars
  Dr. Mostafa Solaiman Kamel - Imam of the Islamic Center in Anaheim, California, and teacher of jurisprudence and its origins in Islamic universities
  Shaikh Mohammad Elsaid Abdel-Fatth Salem
  Shaikh Alsabahi Mahmoud Arafat - Imam and preacher at the Egyptian Ministry of Awqaf
  Shaikh Ahmad Helmi Ismaiel - Imam and preacher at the Egyptian Ministry of Awqaf
  Shaikh Bakr Abou Iegela Al- Said - Imam and preacher
  Dr. Abdel-Fattah Al-Eisawi - Professor of international relations
  Dr. Ahmad Hawwa
  Shiekh Hassan Bin Ali AL-Kettani - 
  Sheikh Al-Hassan bin Ali Al-Kitani - President of the League Arab
  Morocco Scholars and Member of the General Secretariat of the League Muslim Scholars
  Dr. Abdullah Mostafa Abou Mahiah - Council of Muslim Scholars in Lebanon
  Dr. WesamTawfeekTafesh - Council of Muslim Scholars in Lebanon
  Dr. Mohammad Gaber - Council of Muslim Scholars in Lebanon
  Dr. Ahmad Gazi El-Tahsh - Council of Muslim Scholars in Lebanon
  Dr. AttefQashou’ - Council of Muslim Scholars in Lebanon
  Dr. Khalid Harmoush - Council of Muslim Scholars in Lebanon
  Dr. Ahmad Alaa El-Deen - Council of Muslim Scholars in Lebanon
  Dr. Ehab Nafei’ - Council of Muslim Scholars in Lebanon
  Dr. Ahmad Al-Baqqar - Council of Muslim Scholars in Lebanon
  Dr. Maher Mahmoud - Council of Muslim Scholars in Lebanon
  Dr. Ziad Hamada - Council of Muslim Scholars in Lebanon
  Shiekh Khalid Al-Areif - Council of Muslim Scholars in Lebanon
  Dr. Mohammad Al-Shati - Council of Muslim Scholars in Lebanon
  Shiekh Ahmad Amoura - Council of Muslim Scholars in Lebanon
  Dr. Mohammad Eskandar - Council of Muslim Scholars in Lebanon
  Dr. Ahmad Ali Ebeid - Council of Muslim Scholars in Lebanon
  Dr. Abdullah Al-Dahabi - Council of Muslim Scholars in Lebanon
  Dr. Sohaib Khalaf - Council of Muslim Scholars in Lebanon
  Dr. Khedr Mohammad Akkari - Council of Muslim Scholars in Lebanon
  Dr. Abdel-Raouf Al-Zogbi - Council of Muslim Scholars in Lebanon
  Dr. Khedr Khalid Al-Rashadi - Council of Muslim Scholars in Lebanon
  Dr. Belal Naooshi - Council of Muslim Scholars in Lebanon
  Dr. Faisal Yakhni - Council of Muslim Scholars in Lebanon
  Sheikh / Saad Gad - Imam and Preacher of the Egyptian Waqf
  Sheikh Ammar Othman - Lecturer in Malaysian Islamic Affairs
   Sheikh Saeed Al-Qasabi - Imam and Preacher of New Jersey, America
  Sheikh Osama Mahmoud Al-Arand - Imam and Preacher of the Islamic Center in Scotland, Britain
   Sheikh Abdul Khaleq Abdullah Imam - Imam, Preacher and Teacher in the Ministry of Awqaf
  Dr. Badawi Bayraktar - Lecturer at Agri University
  Sheikh Rabee Abu Eid - Teacher at Al-Azhar Al-Sharif
  Sheikh Essam Fayez - Imam and Preacher at the Ministry of Awqaf
   Dr. Atta Al-Shahat Mahmoud - Inspector at the Ministry of Awqaf and member of the International Union of Muslim Scholars
  Dr. Mohamed El-SherbinySaqr - University Professor
  Dr. Mufti Omar Abdeen Al-Qasimi Al-Madani - Vice President at the Islamic Higher Institute in Hyderabad
   Sheikh Khalid Saifullah Rahmani, Secretary General of the Indian Fiqh Council
   Dr. Muhammad Karim
  Dr. Saad Allah Al-Amidi
   Dr. Nabil Al-Fouli - Member of the Association of Sunni Scholars
   Dr. Hassan Al-Kittani - Member of the Association of Sunni Scholars
  Dr. Abdul Halim Abdullah Hassan - President of the Malaysian Islamic Call Association
  Dr. Jamal Abdul Sattar - Secretary General of the Association of Sunni Scholars
  Dr. Wasfi Ashour Abu Zaid - Member of the Executive Office of the Association of Sunni Scholars
   Dr. Attia Adlan - Member of the Association of Sunni Scholars
   Dr. Hatem Abdel Azim - Member of the Association of Sunni Scholars
  Dr. AkramKassab - Member of the Association Sunni Scholars
  Dr. Hamdi Arslan - Member of the Executive Office of the Association of Sunni Scholars
  Dr. Osama Abu Bakr - Member of the Executive Office of the Association of Sunni Scholars
  Dr. Muhammad Abd al-Maqsoud Muhammad - Member of the Executive Office of the Association of Sunni Scholars
   Dr. Munir Jumaa - Member of the Executive Office of the Association of Sunni Scholars
  Sheikh Salama Abdul Qawi - Member of the Executive Office of the Association of Sunni Scholars Sheikh: Rajab Zaki - Member of the Association of Sunni Scholars
  Dr. Alaa Muhammad Saeed - Member of the Association of Sunni Scholars
  Dr. Masoud Sabri - Member of the Association of Sunni Scholars 
   Sheikh Muhammad Nur al-Din Yang - Member of the Association of Sunni Scholars
   Sheikh Muhammad Noah Mayulong - Member of the Association of Sunni Scholars
  Dr. Fahmi Salem Zubair, Director of the "Understanding the 
  Qur'an" Center in Jakarta

  Kenyataan Sempena Pelancaran Inisiatif Ulama Ummah bagi Pembebasan Para Tahanan

  الرابطة